Pogoda nas nie rozpieszcza, więc warto poprawić sobie humor dobrym ciastem 🙂 Jeśli nie macie za wiele czasu, a chcecie coś dobrego, prostego i taniego, to przepis jest idealny dla was! 🙂 Zresztą zaraz sami się przekonacie, jak niewiele czasu i produktów potrzeba, żeby zrobić ekspresowy biszkopt z truskawkami i galaretką. Jeśli macie ochotę na przepis na domowy biszkopt, to wskakujcie tutaj.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów (180 g)
- 200 ml śmietany 30 %
- 50 g czekolady mlecznej
- około 400-500 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki (ja użyłam cytrynowej, bo taką miałam w domu)
- 400 ml wrzątku
Wykonanie:
1. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Położyć na niej biszkopty, tak jak na zdjęciu powyżej.
3. Ubić śmietanę, dodać powoli cukier puder.
4. Zetrzeć czekoladę na tarce o małych oczkach i dodać do ubitej śmietany.
5. Truskawki pokroić na plasterki, ułożyć jak na zdjęciu.
6. Przygotować galaretkę jak w przepisie na opakowaniu. Zalać nią ciasto jak zacznie tężeć.
7. Wstawić do piekarnika, aż galaretka się zetnie, ciasto podawać dobrze schłodzone i gotowe!
Teraz mamy sezon na truskawki, aż żal nie zrobić z nich czegoś dobrego. Z części przygotowałam też koktajl. A wy macie jakieś ulubione desery z truskawkami, wolicie ciasta, koktajle, a może pierogi? Podzielcie się w komentarzu swoimi pomysłami na użycie tych owoców:) Dobrego dnia! Angela
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
17 Komentarze
Dominika
8 czerwca, 2020 - 11:13 amuwilebiam to ciasto! moja babcia je czseto robi! 😀
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:34 pmsiła tkwi w prostocie
Marta
8 czerwca, 2020 - 11:24 amZ truskawkami ciasta są najlepsze 😉
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:34 pmZgadzam się z Tobą!
Basia
8 czerwca, 2020 - 12:21 pmTeraz sezon na truskawki się zaczął także przepis wsam raz na lato.
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:34 pmNajlepiej wykorzystać ten okres, póki mamy dostęp do świeżych truskawek:)
Monika Torkowska
11 czerwca, 2020 - 6:43 pmUwielbiam truskawki!
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:35 pmJak ich nie lubić
Gosia
11 czerwca, 2020 - 6:44 pmNiezmiernie cierpię w sezonie truskawkowym, bo niestety jestem uczulona na histaminę, więc na truskawki mogę tylko popatrzeć
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:35 pmojej no to może być problem
Miye's Imaginations
12 czerwca, 2020 - 3:02 amMoje dzieciaki uwielbiają takie ciasta 🙂
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:35 pmmoje też 🙂
Skarby na półkach
15 czerwca, 2020 - 1:26 pmwczoraj okazało się, że moje dzieci lubią galaretkę, chociaż ostatnio nią pluły… musze wypróbować ten przepis 🙂
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:36 pmmój syn pluje galaretką z delicji, a tu byłam zaskoczona bo najpierw zjadł galaretkę, a na końcu biszkopt 🙂
Rafał
18 czerwca, 2020 - 7:21 pmPolecam zamiast biszkoptów dać solone herbatniki. Totalnie zmienia smak, a to jedno z najlepszych letnich szybkich ciast.
Zapowiedz
18 czerwca, 2020 - 8:26 pmO mniam! Ja bardzo lubię sernik na zimno z truskawkami i galaretką, ale ta wersja jak najbardziej też do mnie przemawia! <3 Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go wykorzystać. 🙂
blogierka
16 lipca, 2020 - 11:51 pmProste ale bardzo zapewne smaczne wyszło – zgadza się?