Jaki deser z mleka sojowego? Tarta z kruchego ciasta z bananami, budyniem i bezą

24 maja, 2020
Weekend to przeważnie u mnie czas pieczenia. Tym razem przyszła pora na deser z mleka sojowego. Nie mam uczulenia na laktozę, ale ostatnio staram się mleko krowie zastępować sojowym, bo po prostu lepiej się po nim czuję. Jestem wielką fanką kawy z mlekiem, także wybór mleka jest dla mnie bardzo ważny. Próbowałam już kilku napoi, ale najbardziej smakuje mi Alpro  z popularnej sieci sklepów spożywczych z owadem w tle:) Nie jest to tekst sponsorowany, ale jak większość z nas, każdy ma jakieś ulubione marki produktów spożywczych, ja mam swoje ulubione mleko sojowe!

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4 żółtka

Składniki na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka sojowego Alpro
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • 1 łyżka dżemu do posmarowania ciasta, ja użyłam ekstra gładki truskawkowy
  • 3 banany
  • sok z cytryny do skropienia bananów
  • odrobina bułki tartej do posypania tortownicy

 

Wykonanie kruche ciasto:

  1. Oddziel żółtka od białek (białka użyjemy do bezy).
  2. Przesiej mąkę, dodaj do niej żółtka i masło.
  3. Całość zagnieść ręką, aż ciasto przestanie się kleić do rąk.
  4. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i na 30 min do zamrażarki. W tym czasie wziąć się za przygotowanie innych składników
  5. Gdy upłynie 30 min ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną odrobiną mąki, rozwałkować na grubość około 1 cm, wyłożyć nim tortownicę, wcześniej posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykroić koło do tortownicy, a z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości około1,5 cm, żeby wykleić nimi brzegi formy. Ciasto nakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika na 25 min, temp 180 stopni.

Wykonanie masy budyniowej:

  1. Odlać 250 ml mleka, w którym rozpuścimy budyń i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe 500 ml gotować razem z cukrem, gdy zacznie „bulgotać”, dodać rozrobiony budyń i mąkę. Całość energicznie mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  2. Wyciągnięte ciasto posmarować dżemem, wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami, wcześniej skropionymi sokiem z cytryną, dodać masę budyniową, dodać na kolejne 10 min do piekarnika, ta sama temperatura. W tym czasie przygotujemy bezę.

Wykonanie bezy:

  1. Białka ubić dodając powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.
  2. Wyłożyć pianę z białek na budyń.
  3. Piec przez 25 min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ciasta zostawić lekko uchylony piekarnik, tak żeby ciasto ostygło i gotowe!

Podsumowanie:

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, można eksperymentować ze smakami budyniów, czy owocami, które dodamy, lub np zmiksować banany. Ja lubię jednak jak coś trochę chrupie:) Ja dodałam za mało soku z cytryny i banany mi nieco zmieniły kolor, ale smak jest bardzo dobry, a to najważniejsze.
A wy lubicie mleko sojowe? Jakie desery z niego wykonujecie? Podzielcie się w komentarzu pomysłami, udanej, choć deszczowej niedzieli, Angela.
 
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:

a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

7 Komentarze

  • Zapowiedz

    25 maja, 2020 - 1:54 pm

    Uwielbiam i budyń i ciasto kruche. ❤️ Ale ze słodyczami ogólnie już tak mam, że większość z nich chwyta mnie za serce ? No po prostu, mam do nich słabość ? Przepis zapisuje i cóż… Pewnie niedługo zagości i u mnie ?

    • Angel

      26 maja, 2020 - 8:06 am

      jak tu nie kochać słodyczy 🙂 warto trochę robić je w zdrowszej formie

  • Gulosus

    15 czerwca, 2020 - 12:04 pm

    W starożytności cukier trzcinowy był uważany i stosowany jako lek. Z taką wiedzą można nie żałować spożywania tego typu słodkości 😉

  • Gosia

    15 czerwca, 2020 - 1:36 pm

    Mleka sojowego nie piję, raczej owsiane. Tarta wygląda pysznie 🙂

  • blogierka

    16 czerwca, 2020 - 12:56 am

    Ciekawe, chyba nie jadłam budyniu na mleku sojowym 🙂

    • Angel

      16 czerwca, 2020 - 5:33 pm

      ja też nigdy nie, więc postanowiłam spróbować 🙂

  • Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny

    22 września, 2020 - 1:52 am

    Bardzo podoba mi się użycie mleka roślinnego, jednak potrzebowałabym zastąpić jeszcze kilka innych składników czyś innym. Na zdjęciu to ciasto prezentuje się bardzo kusząco:)

Zostaw komentarz doGosia Anuluj komentarz