Przepis na deser – ciasto z truskawkami

24 czerwca, 2020
Nie odpowiem wam na pytanie Czy truskawki są kaloryczne? ani jaka będzie jutro pogoda 🙂 Mogę wam napisać za to przepis na deser – ciasto z truskawkami. Robiłam je dosłownie kilka dni temu, więc jeśli szukacie pomysłu na deser z truskawkami to korzystajcie. Ostatni przepis na ciasto z truskawkami wam się spodobał, dlatego postanowiłam przygotować nieco trudniejszą wersję.
 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem śmietankowo truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru (w zależności jak kwaśne są truskawki)
  • 50 ml wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa

Pozostałe składniki ciasta:

  • odrobina bułki tartej i masła do wysmarowania tortownicy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • kilka truskawek do dekoracji
Tort do kremu

Wykonanie:

1. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę a na końcu dodać do niej 2 łyżki cukru pudru.
3. Do piany z białek dodać powoli żółtka i przesianą mąkę. Najlepiej wymieszać trzepaczką, nie mikserem.
4. Biszkopt wstawić do piekarnika na 30 min, temperatura 180 stopni.
5. W czasie gdy biszkopt się piecze można przygotować krem śmietanowo truskawkowy.
6. Zagrzać wrzątek, dodać do niego galaretkę, dokładnie wymieszać i wystudzić.
7. Ubić pianę ze śmietany, pod koniec dodać cukier puder.
8. Truskawki zmiksować, dodać 2 łyżki cukru pudru.
9. Gdy galaretka wystygnie, ale będzie nadal płynna, dodać ją do truskawek, następnie całość wlać do bitej śmietany i dobrze wymieszać. Najlepiej krem włożyć na 30 min do lodówki, żeby schłodzić.
10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła.
11. Gdy biszkopt wystygnie, przekroić go na pół, posmarować dobrze schłodzonym kremem. Nałożyć górną warstwę, polać ją rozpuszczoną czekoladą i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Na koniec owoce sezonowe polać miodem i gotowe.
12. Ciasto z truskawkami najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
Nie mogłam się oprzeć i musiałam upiec kolejne ciasto z truskawkami, w końcu niedługo sezon na te owoce się skończy. Zawsze truskawki możecie zastąpić innymi owocami, np malinami, borówkami, czym lubicie.
A wy lubicie truskawki? Waszym zdaniem jakie owoce by się nadały do tego przepisu? Zostawcie podpowiedź w komentarzu.
Podpis autorki bloga
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:

a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

6 Komentarze

  • Dr Gulosus

    25 czerwca, 2020 - 6:26 pm

    I co byśmy zrobili, gdyby w XVIII wieku przypadkowo nie stworzono mieszańca poziomki chilijskiej i wirginijskiej – truskawki (Fragaria ×ananassa). Uwielbiam takie połączenie truskawek, biszkoptu i tego typu kremu.

  • blurppp

    25 czerwca, 2020 - 6:46 pm

    Uwielbiam takie letnie, owocowe wypieki! Podobne robi moja żona, jem jak szalony

  • Koza domowa

    25 czerwca, 2020 - 7:18 pm

    Czekolada i truskawki? Czy może być jeszcze lepiej?! 🙂 Ulubione połączenie i smakowicie wyglądające ciasto! Kasia

  • Ania

    25 czerwca, 2020 - 8:05 pm

    Na szczęście truskawki prawie nie mają kalorii, można wcinać ile wlezie 😉 I widzę, że nawet Twój biszkopt ma mało cukru – pierwszy raz chyba widzę taki, gdzie się używa tylko 2 łyżki, a mi w to graj, bo ja zbyt wierną fanką cukru nie jestem 🙂

  • TosiMama

    26 czerwca, 2020 - 7:13 am

    Zdecydowanie deser dla mnie. Lubię wszystko co z truskawkami:)

  • blogierka

    9 lipca, 2020 - 11:41 pm

    Idealne w swej prostocie 😀

Zostaw komentarz