Przepis na roladki z kurczaka

21 maja, 2020
Witajcie kochani:) Dawno nie było żadnego przepisu, więc postanowiłam nadrobić ten fakt i podrzucam prosty przepis na roladki z kurczaka faszerowane warzywami.  Zdecydowanie to obiad dla mięsożerców, ale też warzyw w nim nie zabraknie. Przepis jest prosty, nie wymaga dużo pracy, a większość składników każdy z nas ma u siebie w lodówce. U mnie w kuchni przecież rządzi prostota  i smak 🙂

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 6 plasterki żółtego sera
  • papryka (ja użyłam 3 kolorów)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml wody

 

Wykonanie:

  1. Piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół.
  2. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem.
  3. Papryki pokroić w wąskie paseczki, nie za dużo, około70-100g, w zależności jak duże mamy piersi.
  4. Na rozłożoną i przyprawioną pierś położyć pół plasterka sera i pokrojone wcześniej papryki.
  5. Całość zwinąć w roladkę, dobrze obwiązać sznurkiem, żeby nic nie wyszło.
  6. Rozgrzać patelnię, dać 1 łyżkę masła, gdy się roztopi, położyć na niej roladki, obsmażyć z każdej ze stron przez około 5 min, żeby się zrumieniły.
  7. Obsmażone roladki przełożyć do garnka z wodą i gotować około 30 min, powstanie nam z tego sos, który ja wzmocniłam sosem pieczeniowym z Winiary:) Tak, czasem też używam gotowców.
  8. Po ugotowaniu i wystudzeniu roladek nie zapomnij ściągnąć nitek.
  9. Ja podałam je z kolorowym makaronem i surówką z tartej marchewki i jabłka, gotowe!

Podsumowanie:

Ten przepis robiłam jakiś czas temu, ale dziś znów go zrobię, bo jest to danie, które lubią zarówno dorośli jak i dzieci, a dzięki temu możemy przemycić nieco warzyw do ich diety. Jedynie co to chyba makaron zastąpię ziemniakami, bo wczoraj go mieliśmy na obiad 🙂

A co zagości dzisiaj u was na stole? Lubicie roladki? Jakie mięso najczęściej faszerujecie i czym? Zostawcie podpowiedź w komentarzu, miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:

a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

4 Komentarze

  • Ola

    29 czerwca, 2020 - 7:03 pm

    Super pomysł na odmienienie często nudnego kurczaka! Zapisuję i wykorzystam w niedługim czasie 🙂

  • Gosia

    29 czerwca, 2020 - 9:57 pm

    Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam 🙂 facebook.com/groups/2578124759169911/

  • Amber

    30 czerwca, 2020 - 7:23 am

    Pyszny pomsył na obiad!
    Jeżeli kurczak z hodowli eko to zjadłabym z przyjemnością.

  • Anna

    27 lipca, 2020 - 5:56 pm

    Bardzo smaczny przepis, w dodatku z koperkiem, uwielbiam różnego rodzaju rolady :). Pozdrawiam serdecznie!

Zostaw komentarz doOla Anuluj komentarz