Sernik na spodzie z herbatników z makiem, to ciasto mojego dzieciństwa. Jeśli mam być szczera, to w dzieciństwie nie przepadałam za tym ciastem, ale polubiłam je dopiero będąc dorosła. Możecie też zrobić je na kruchym cieście, a jeśli klikniecie w ten link, to pojawi się wam przepis. Te ciasto robiła często moja mama. Przepis jest jej, ale zgodziła się, żebym go udostępniła dalej 🙂 Tak naprawdę jest to makosernik, bo ilość sera do maku jest dosyć podoba, choć z delikatną przewagą tego pierwszego składnika, stąd nazwa. Ten deser jest łatwy w przygotowaniu i dla zwolenników zarówno sernika i makowca, czyli takie 2 w 1.
Sernik na spodzie z herbatników – składniki
Składniki na spód
- 300 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Masa makowa:
- puszka masy makowej Bakalland 850 g
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
Masa serowa:
- wiaderko sera 1 kg
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jaj
- 2 budynie śmietankowe
Sernik na spodzie z herbatników – wykonanie
- Herbatniki zmiksować, dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
- Masę makową przełożyć do miski, dodać do niej 2 jajka i wymieszać.
- Ser przełożyć do większej miski, dodać jajka, cukier, budynie śmietankowe i również wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Pokruszone herbatniki dać na blachę.
- Wyłożyć masę makową na pokruszone herbatnik, a na końcu masę serową i też wygładzić.
- Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. na 45 min (termoobieg)
- Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i gotowe.
Wyjątkowo ciasto, do którego przepis wam podaję nie zrobiłam ja, ale moja mama:) Do mnie należało wykonanie spodu z herbatników, resztą zajęła się ona, z pomocą mojej córki. Prawdę mówiąc to ciasto wykonały trzy pokolenia kobiet. Jak córka nie jest zwolennikiem sera, tak tutaj go zjadła. Może i kiedyś przekona się do maku:)
A wy jesteście zwolennikami klasycznych serników, czy wolicie jakieś wariacje na ich temat? Jedliście kiedyś makosernik? Czy wasze dzieci lubią ciasta z makiem? Jeśli tak to jak je przekonaliście do jedzenia maku, czy nie musieliście?
9 Komentarze
Joanna
13 lipca, 2020 - 11:50 amObłędne połączenie! Polecam 🙂
Cztery Fajery - blog kulinarny
13 lipca, 2020 - 12:44 pmPysznie wygląda ten sernik, Dawno nie piekłam, cieszę się, że mi o nim przypomniałaś
blogierka
13 lipca, 2020 - 11:09 pmUwielbiam to ciasto, ale jadam tylko w święta 🙂
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
16 lipca, 2020 - 3:14 amMakosernik, dobre 😉
Smak ciekawy, choć dla mnie sporo do zmiany, żeby było to dla mnie zjadliwe;)
paulina
16 lipca, 2020 - 10:12 amBrzmi i wygląda bardzo fajnie 🙂 Znam kilku amatorów serników, więc pewnie podrzucę im przepis 🙂
Candy Pandas
16 lipca, 2020 - 6:53 pmO tak, bo makowca można zrobić przecież nie tylko na święta 😀 My ostatnio robiłyśmy makowiec japoński z kremem chałwowym i porzeczkami 😀 Jakie to było dobre!
Anna z Wychowanie to przygoda
4 sierpnia, 2020 - 5:51 amŚwietny przepis, bo lubię zarówno sernik jak i makowiec:). Zapisuje sobie! Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
17 sierpnia, 2020 - 10:18 pmJa do każdego prawie ciasta zacząłem używać krakersów zamiast herbatników. Słony posmak ekstra przełamuję słodycz.
Irek
10 listopada, 2020 - 5:05 pmMoja mam mówiła na ten placek seromak, i w latach dziewięćdziesiątych bardzo często piekła, to był obowiązkowy placek na imieninach czy weselach