Sernik na spodzie z herbatników z makiem, tzw „makosernik”

13 lipca, 2020
Sernik na spodzie z herbatników

Sernik na spodzie z herbatników z makiem, to ciasto mojego dzieciństwa. Jeśli mam być szczera, to w dzieciństwie nie przepadałam za tym ciastem, ale polubiłam je dopiero będąc dorosła. Możecie też zrobić je na kruchym cieście, a jeśli klikniecie w ten link, to pojawi się wam przepis. Te ciasto robiła często moja mama. Przepis jest jej, ale zgodziła się, żebym go udostępniła dalej 🙂 Tak naprawdę jest to makosernik, bo ilość sera do maku jest dosyć podoba, choć z delikatną przewagą tego pierwszego składnika, stąd nazwa. Ten deser jest łatwy w przygotowaniu i dla zwolenników zarówno sernika i makowca, czyli takie 2 w 1.

Sernik na spodzie z herbatników z makiem
Sernik na spodzie z herbatników

Sernik na spodzie z herbatników – składniki

Składniki na spód

  • 300 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • puszka masy makowej Bakalland 850 g
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:

  • wiaderko sera 1 kg
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 2 budynie śmietankowe
Masa makowa
Masa serowa
Sernik

Sernik na spodzie z herbatników – wykonanie

  1. Herbatniki zmiksować, dodać do nich roztopione masło i wymieszać.
  2. Masę makową przełożyć do miski, dodać do niej 2 jajka i wymieszać.
  3. Ser przełożyć do większej miski, dodać jajka, cukier, budynie śmietankowe i również wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Pokruszone herbatniki dać na blachę.
  6. Wyłożyć masę makową na pokruszone herbatnik, a na końcu masę serową i też wygładzić.
  7. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. na 45 min (termoobieg)
  8. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i gotowe.

Wyjątkowo ciasto, do którego przepis wam podaję nie zrobiłam ja, ale moja mama:) Do mnie należało wykonanie spodu z herbatników, resztą zajęła się ona, z pomocą mojej córki. Prawdę mówiąc to ciasto wykonały trzy pokolenia kobiet. Jak córka nie jest zwolennikiem sera, tak tutaj go zjadła. Może i kiedyś przekona się do maku:)

Sernik na spodzie z herbatników z makiem

A wy jesteście zwolennikami klasycznych serników, czy wolicie jakieś wariacje na ich temat? Jedliście kiedyś makosernik? Czy wasze dzieci lubią ciasta z makiem? Jeśli tak to jak je przekonaliście do jedzenia maku, czy nie musieliście?

9 Komentarze

  • Joanna

    13 lipca, 2020 - 11:50 am

    Obłędne połączenie! Polecam 🙂

  • Cztery Fajery - blog kulinarny

    13 lipca, 2020 - 12:44 pm

    Pysznie wygląda ten sernik, Dawno nie piekłam, cieszę się, że mi o nim przypomniałaś

  • blogierka

    13 lipca, 2020 - 11:09 pm

    Uwielbiam to ciasto, ale jadam tylko w święta 🙂

  • Makosernik, dobre 😉
    Smak ciekawy, choć dla mnie sporo do zmiany, żeby było to dla mnie zjadliwe;)

  • paulina

    16 lipca, 2020 - 10:12 am

    Brzmi i wygląda bardzo fajnie 🙂 Znam kilku amatorów serników, więc pewnie podrzucę im przepis 🙂

  • Candy Pandas

    16 lipca, 2020 - 6:53 pm

    O tak, bo makowca można zrobić przecież nie tylko na święta 😀 My ostatnio robiłyśmy makowiec japoński z kremem chałwowym i porzeczkami 😀 Jakie to było dobre!

  • Anna z Wychowanie to przygoda

    4 sierpnia, 2020 - 5:51 am

    Świetny przepis, bo lubię zarówno sernik jak i makowiec:). Zapisuje sobie! Pozdrawiam serdecznie!

  • Rafał

    17 sierpnia, 2020 - 10:18 pm

    Ja do każdego prawie ciasta zacząłem używać krakersów zamiast herbatników. Słony posmak ekstra przełamuję słodycz.

  • Irek

    10 listopada, 2020 - 5:05 pm

    Moja mam mówiła na ten placek seromak, i w latach dziewięćdziesiątych bardzo często piekła, to był obowiązkowy placek na imieninach czy weselach

Zostaw komentarz