Prosty przepis na ciasto czekoladowe to coś co dzisiaj dla was przygotowałam. Nie wymaga ono dużo pracy, jest łatwe w wykonaniu i najważniejsze, że pyszne:) Dzisiaj w roli głównej oprócz wspomnianej czekolady będzie kruche ciasto. Jeśli wolicie jednak biszkopty, to przepis na jeden z nich znajdziecie tutaj . Pomysł na ciasto z dużą ilością czekolady zrodził się ponieważ mamy w lipcu Dzień czekolady. Wiedzieliście o tym?
Do przygotowania ciasta, oprócz czekolady będziecie potrzebować kilku składników, oto one.
Prosty przepis na ciasto czekoladowe – składniki
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 150 g masła
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g gorzkiej czekolady 62%
- 100 g czekolady mlecznej
Pozostałe składniki, np dekoracja
- ok 80 g świeżych malin
- 6 kostek czekolady, ja użyłam z chrupkami (crispy)
- odrobina masła, do posmarowania brzegów tortownicy
- trochę bułki tartej do obsypania brzegu tortownicy
- odrobina mąki do rozwałkowania kruchego ciasta
- mięta
Wykonanie – kruche ciasto
- Mąkę i kakao przesiewamy.
- Oddzielamy żółtka od białek (białka można np wykorzystać potem do bezy lub zrobić inne ciasto)
- Do przesianej mąki i kakao, dodajemy żółtka i masło.
- Całość dokładnie mieszamy ręką, aż powstanie zwarta masa.
- Ciasto wkładamy do woreczka foliowego, a potem na 30 min do zamrażarki, żeby je schłodzić.
Wykonanie – masa czekoladowa
- Śmietanę ubijamy, na końcu dodajemy do niej przesiany cukier.
- Gdy śmietana jest ubita, dodajemy ją do serka mascarpone i miksujemy całość.
- W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
- Gdy czekolada jest chłodna, ale nadal płynna, to dodajemy ją do śmietany i serka, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Składanie ciasta
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Brzegi formy smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą.
- Kruche ciasto wałkujemy na płat o grubości około 0,5 cm i wykładamy nim tortownicę. Wycinamy z kruchego ciasta paski o szerokości około 1 cm i wyklejamy nimi brzegi tortownicy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 min.
- Gdy ciasto wystygnie to wykładamy na niego masę czekoladową. Dekorujemy malinami i czekoladą.
- Podawać dobrze schłodzone
Prosty przepis na ciasto czekoladowe to jedno z moich ulubionych ciast. Maliny możecie zastąpić innymi owocami, np borówkami. Jeśli nie jesteście pewni, czy kruche ciasto wam wyjdzie, lub nie macie za dużo czasu na jego wykonanie, to polecam użyć herbatników. Jeśli macie ochotę być na bieżąco z przepisami, to wpadnijcie na mój fanpage na Facebooku.
A wy lubicie czekoladę? Macie swoje ulubione ciasto czekoladowe? Jakich innych owoców użylibyście do dekoracji? Moim zdaniem maliny idealnie pasują do czekolady:) Dajcie znać w komentarzu poniżej:)
5 Komentarze
Candy Pandas
6 lipca, 2020 - 9:24 amCiasto wygląda fenomenalnie <3 Chyba nie ma osób, które nie lubiłyby czekoladowych ciast 😀
blurppp
6 lipca, 2020 - 9:37 amZapisuje przepis na chłodniejsze dni, w upał nie podchodzi mi czekolada
Gulosus
6 lipca, 2020 - 11:14 amBardzo lubię tarty z czekoladą, tylko ja zawsze daję do masy chilli i cynamon cejloński. To taka równowaga między staryma a nowym światem – czekolada i chilli z Ameryki, a cynamon i pszenica z Eurazji;)
blogierka
9 lipca, 2020 - 11:33 pmWygląda obłędnie! <3
Sernik na spodzie z herbatników z makiem, tzw "makosernik" - Froniowo
13 lipca, 2020 - 9:39 am[…] za tym ciastem, ale polubiłam je dopiero będąc dorosła. Możecie też zrobić je na kruchym cieście, a jeśli klikniecie w ten link, to pojawi się wam przepis. Te ciasto robiła często moja mama. […]