Weekend to przeważnie u mnie czas pieczenia. Tym razem przyszła pora na deser z mleka sojowego. Nie mam uczulenia na laktozę, ale ostatnio staram się mleko krowie zastępować sojowym, bo po prostu lepiej się po nim czuję. Jestem wielką fanką kawy z mlekiem, także wybór mleka jest dla mnie bardzo ważny. Próbowałam już kilku napoi, ale najbardziej smakuje mi Alpro z popularnej sieci sklepów spożywczych z owadem w tle:) Nie jest to tekst sponsorowany, ale jak większość z nas, każdy ma jakieś ulubione marki produktów spożywczych, ja mam swoje ulubione mleko sojowe!
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 4 żółtka
Składniki na masę budyniową:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka sojowego Alpro
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- 1 łyżka dżemu do posmarowania ciasta, ja użyłam ekstra gładki truskawkowy
- 3 banany
- sok z cytryny do skropienia bananów
- odrobina bułki tartej do posypania tortownicy
Wykonanie kruche ciasto:
- Oddziel żółtka od białek (białka użyjemy do bezy).
- Przesiej mąkę, dodaj do niej żółtka i masło.
- Całość zagnieść ręką, aż ciasto przestanie się kleić do rąk.
- Ciasto włożyć do woreczka foliowego i na 30 min do zamrażarki. W tym czasie wziąć się za przygotowanie innych składników
- Gdy upłynie 30 min ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną odrobiną mąki, rozwałkować na grubość około 1 cm, wyłożyć nim tortownicę, wcześniej posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wykroić koło do tortownicy, a z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości około1,5 cm, żeby wykleić nimi brzegi formy. Ciasto nakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika na 25 min, temp 180 stopni.
Wykonanie masy budyniowej:
- Odlać 250 ml mleka, w którym rozpuścimy budyń i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe 500 ml gotować razem z cukrem, gdy zacznie „bulgotać”, dodać rozrobiony budyń i mąkę. Całość energicznie mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Wyciągnięte ciasto posmarować dżemem, wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami, wcześniej skropionymi sokiem z cytryną, dodać masę budyniową, dodać na kolejne 10 min do piekarnika, ta sama temperatura. W tym czasie przygotujemy bezę.
Wykonanie bezy:
- Białka ubić dodając powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Wyłożyć pianę z białek na budyń.
- Piec przez 25 min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu ciasta zostawić lekko uchylony piekarnik, tak żeby ciasto ostygło i gotowe!
Podsumowanie:
Ciasto jest bardzo proste do wykonania, można eksperymentować ze smakami budyniów, czy owocami, które dodamy, lub np zmiksować banany. Ja lubię jednak jak coś trochę chrupie:) Ja dodałam za mało soku z cytryny i banany mi nieco zmieniły kolor, ale smak jest bardzo dobry, a to najważniejsze.
A wy lubicie mleko sojowe? Jakie desery z niego wykonujecie? Podzielcie się w komentarzu pomysłami, udanej, choć deszczowej niedzieli, Angela.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
7 Komentarze
Zapowiedz
25 maja, 2020 - 1:54 pmUwielbiam i budyń i ciasto kruche. ❤️ Ale ze słodyczami ogólnie już tak mam, że większość z nich chwyta mnie za serce ? No po prostu, mam do nich słabość ? Przepis zapisuje i cóż… Pewnie niedługo zagości i u mnie ?
Angel
26 maja, 2020 - 8:06 amjak tu nie kochać słodyczy 🙂 warto trochę robić je w zdrowszej formie
Gulosus
15 czerwca, 2020 - 12:04 pmW starożytności cukier trzcinowy był uważany i stosowany jako lek. Z taką wiedzą można nie żałować spożywania tego typu słodkości 😉
Gosia
15 czerwca, 2020 - 1:36 pmMleka sojowego nie piję, raczej owsiane. Tarta wygląda pysznie 🙂
blogierka
16 czerwca, 2020 - 12:56 amCiekawe, chyba nie jadłam budyniu na mleku sojowym 🙂
Angel
16 czerwca, 2020 - 5:33 pmja też nigdy nie, więc postanowiłam spróbować 🙂
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
22 września, 2020 - 1:52 amBardzo podoba mi się użycie mleka roślinnego, jednak potrzebowałabym zastąpić jeszcze kilka innych składników czyś innym. Na zdjęciu to ciasto prezentuje się bardzo kusząco:)