
Witajcie kochani:) Dawno nie było żadnego przepisu, więc postanowiłam nadrobić ten fakt i podrzucam prosty przepis na roladki z kurczaka faszerowane warzywami. Zdecydowanie to obiad dla mięsożerców, ale też warzyw w nim nie zabraknie. Przepis jest prosty, nie wymaga dużo pracy, a większość składników każdy z nas ma u siebie w lodówce. U mnie w kuchni przecież rządzi prostota i smak 🙂
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
- 3 duże piersi z kurczaka
- 6 plasterki żółtego sera
- papryka (ja użyłam 3 kolorów)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 200 ml wody




Wykonanie:
- Piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół.
- Rozbić je tłuczkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem.
- Papryki pokroić w wąskie paseczki, nie za dużo, około70-100g, w zależności jak duże mamy piersi.
- Na rozłożoną i przyprawioną pierś położyć pół plasterka sera i pokrojone wcześniej papryki.
- Całość zwinąć w roladkę, dobrze obwiązać sznurkiem, żeby nic nie wyszło.
- Rozgrzać patelnię, dać 1 łyżkę masła, gdy się roztopi, położyć na niej roladki, obsmażyć z każdej ze stron przez około 5 min, żeby się zrumieniły.
- Obsmażone roladki przełożyć do garnka z wodą i gotować około 30 min, powstanie nam z tego sos, który ja wzmocniłam sosem pieczeniowym z Winiary:) Tak, czasem też używam gotowców.
- Po ugotowaniu i wystudzeniu roladek nie zapomnij ściągnąć nitek.
- Ja podałam je z kolorowym makaronem i surówką z tartej marchewki i jabłka, gotowe!
Podsumowanie:
Ten przepis robiłam jakiś czas temu, ale dziś znów go zrobię, bo jest to danie, które lubią zarówno dorośli jak i dzieci, a dzięki temu możemy przemycić nieco warzyw do ich diety. Jedynie co to chyba makaron zastąpię ziemniakami, bo wczoraj go mieliśmy na obiad 🙂
A co zagości dzisiaj u was na stole? Lubicie roladki? Jakie mięso najczęściej faszerujecie i czym? Zostawcie podpowiedź w komentarzu, miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
4 Komentarze
Ola
29 czerwca, 2020 - 7:03 pmSuper pomysł na odmienienie często nudnego kurczaka! Zapisuję i wykorzystam w niedługim czasie 🙂
Gosia
29 czerwca, 2020 - 9:57 pmRuszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam 🙂 facebook.com/groups/2578124759169911/
Amber
30 czerwca, 2020 - 7:23 amPyszny pomsył na obiad!
Jeżeli kurczak z hodowli eko to zjadłabym z przyjemnością.
Anna
27 lipca, 2020 - 5:56 pmBardzo smaczny przepis, w dodatku z koperkiem, uwielbiam różnego rodzaju rolady :). Pozdrawiam serdecznie!